Blogu ynë

16 ide inovatore...

16 ide inovatore për të bërë metodat e mësimdhënies më efektive

Sfida më e madhe e çdo mësuesi është të fitojë vëmendjen e nxënësve dhe t’i prezantojë idetë e tij në atë mënyrë që ato t’i ngelen në mendje fëmijëve edhe pasi ata të largohen nga klasa. Por, që kjo të ndodhë, përvoja e mësimdhënies duhet të karakterizohet nga metoda inovatore që e bëjnë shpjegimin të jetë më efektiv. Po ju paraqesim disa metoda inovatore që ndihmojnë mësuesit të ndryshojnë metodat e mësimdhënies dhe synojnë ta bëjnë atmosferën në klasë më interesante:

1
Mësimdhënia krijuese

Përdorni mjete të ndryshme për të nxitur krijimtarinë. Zhvilloni lojra argëtuese, ose bëni pyetje që ngacmojnë dhe tërheqin vëmendjen e nxënësve. Kjo është një fazë testuese për të idetifikuar aftësitë e nxënësve më të dalluar. Aspekti krijues duhet shtrirë në të gjitha lëndët si matematikë, shkencë apo edhe histori. Mendoni për mënyrat e nxitjes së imagjinatës. Merrni parasysh të gjitha idetë e nxënësve dhe ofrojuni mundësinë për të vepruar lirisht.

2
Mjetet audio-vizive

Përdorni materiale audio-vizive në orën tuaj si për shembull: tekste plotësuese, filmime dhe materiale grafike. Përdorni skica dhe ilustrime të ndryshme që të ndikoni në zhvillimin e imagjinatës. Kjo metodë jo vetëm që do të zhvillojë aftësinë e tyre për të dëgjuar, por gjithashtu do të ndikojë që nxënësit t’i kuptojnë më mirë konceptet. Për shembull, gjatë një orë historie ju mund të përfshini gjatë shpjegimit edhe regjistrime nga fjalime publike. Ka një mori aplikacionesh që ju mund t’i përdorni për të krijuar dhe prezantime tërheqëse.

3
Mësimi i “botës së vërtetë”

Konkretizoni mësimet tuaja duke i lidhur me realitetin. Gërshetimi i leksioneve me përvojën reale e bën mësimdhënien më të pasur dhe më të gjallë duke e përmirësuar procesin e të mësuarit. Paraqitja e një material nëpërmjet situatave reale do ta bëjë (materialin) më të lehtë për t’u mësuar dhe do të ngjallë inetresin e nxënësve.

4
Stuhi mendimi

Organizoni kohën në klasë në mënyrë që t’i lini hapësirë zhvillimit të metodës “stuhi mendimi”. Kjo metodë do të sjellë një sasi të madhe mendimesh për një çështjeje të vetme. Nxënësit do të ndihen të mirëpritur për të marrë pjesë në diskutim. Kjo faze do të jetë ideale dhe do t’ju mundësojë të dëgjoni mendimin e nxënësve tuaj, të cilët do të shprehen lirshëm pa u menduar nëse përgjigjet e tyre janë saktë apo gabim. Përpara se të filloni të zbatoni këtë metodë, vendosni rregullat tuaja.

5
Mësimi jashtë ambienteve të shkollës

Disa mësime mësohen më shpejt kur zhvillohen jashtë ambienteve të klasës. Organizoni ekskursione që i përshtaten orës mësimore, ose thjesht bëni një shëtitje me nxënësit jashtë klasës. Për nxënësit kjo do të jetë diçka e re dhe emocionuese që do të ndikojë tek ata të mësojnë më shpejt.

6
Loja në role

Mësimdhënia nëpërmjet metodës së lojës në role është një mënyrë shumë e mirë për t’i nxjerrë fëmijët nga një zone e njohur për ta, në një zone të re ku mund të zhvillojnë aftësitë e tyre ndërpersonale. Kjo metodë është e dobishme sidomos gjatë orës së letërsisë apo historisë. Loja në role i ndihmon nxënësit të kuptojnë se si lënda që po studiojnë lidhet me detyrat e tyre të përditshme.

7
Tabela e ngjarjeve kronologjike

Rudyard Kipling është shprehur: “Nëse lënda e historisë do të mësohej në formën e rrëfimeve nuk do të harrohej kurrë”. Tabela e ngjarjeve kronologjike është një metodë shumë e mirë për të shpjeguar çdo temë mësimore që synon të mësuarin hap pas hapi. Mësuesit e historisë mund ta përdorin këtë metodë për të rikrijuar një ngjarje të rëndësishme historike. Tabela e ngjarjeve kronologjike mund të përdoret edhe si një formë komunikimimi mes studentëve të cilët mund të tregojnë histori të ndryshme duke përdorur imagjinatën.

8
Krijimi i një mjedisi të këndshëm në klasë

Një ambient klase që është i dekoruar mirë, argëtues dhe tërheqës i nxit dhe i ndihmon nxënësit të mendojnë dhe të mësojnë më shumë. Fëmijët, sidomos ata në moshë më të vogël e kanë të vështirë të ulen gjithë ditën dhe të mësojnë. Mjedisi krijues dhe nxitës do t’i ndihmojë ata të mësojnë më shpejt një lëndë. Një mjedis që ndikon pozitivisht tek fëmijët sjell dobi edhe tek mësuesi gjithashtu.

9
Mirëprisni idetë e reja

Një qëndrim mendjehapur mund t’ju ndihmojë të përtërini metodat e mësimdhënies. Nëse jeni mësuese e re mos ngurroni asnjëherë të pranoni metodat e reja, edhe nëse ato duken disi të çuditshme në fillim.

10
Mendoni për një hobi të ri tuajin.

Shpesh herë ngarkesa e punës mund të shkaktojë tension i cili mund të ndikojë në ngarkesën tuaj mësimore. Ju mund të bëni një pushim të vogël dhe të merreni me një aktivitet që ju e pëlqeni. Kjo gjë do t’ju shplodhë dhe do t’ju bëjë të ktheheni në punë me më shumë interes dhe pasion.

11
Punoni së bashku si një skuadër

Siç dihet, rezultati përfundimtar i një pune në grup është gjithnjë më i madh. Shpenzoni më tepër kohë me kolegët dhe ndani me ta përpjekjet dhe përvojat tuaja. Ju do të vini re që disa prej tyre kanë strategji interesante.

12
Gjëegjëza dhe lojëra

Të mësuarit shndërrohet në një proces argëtues kur gjëegjëzat dhe lojrat janë pjesë e tij. Nxënësit mund të mos ndjejnë se janë duke zhvilluar mësim kur lënda paraqitet tek ata nëpërmjet lojërave. Lojrat dhe enigmat e ndryshme i nxisin nxënësit të mendojnë në mënyrë krijuese dhe të përballen me sfidat.

13
Krijoni klube shkollore

E keni menduar ndonjëherë që pas mësimit të krijoni një grup ose klub shkollor? Profesioni i mësuesit shpesh merr shumë kohë duke ju penguar për të punuar rreth tematikave që ju dëshironi. Ndërkohë që, nëse bëni pjesë nëpër grupe shkollore, ju mund t’i ndani pikpamjet tuaja dhe njëkohësisht të mësoni më shumë nga kolegët tuaj për çështjet që interesoheni.

14
Shfrytëzoni literaturën për të nxitur krijimtarinë tuaj.

Shfrytëzoni literaturën për të nxitur krijimtarinë tuaj. Për të qënë një mësuese krijuese ju duhet të bëni disa kërkime rreth ideve dhe teknikave të suksesshme. Ekzistojnë shumë libra të kësaj natyre. Përzgjidhni disa nga punimet më të mira dhe filloni lexojini ato, do t’ju ndihmojë në zhvillimin tuaj profesional.

15
Duajeni atë që bëni

Ju mund të jepni më të mirën tuaj vetëm nëse e doni atë që bëni. Ju jeni më krijues/e dhe i/e frymëzuar kur nuk jeni i/e stresuar.

16
Shpjegojeni mësimin si një rrëfenjë

Thjesht mendojeni, pse filmat ndiqen me aq interes? Na pëlqen të shikojmë filmat sepse në subjektin e tyre ka diçka që na mban mbëthyer. Njësoj si në filma, edhe mësimi bëhet më interesant nëse e shpjegoni si histori. Nëse ju jeni krijues, edhe një orë shpjegimi në matematikë mund të shpjegohet në formën e një historie.

Burimi...